Připravili jsme pro vás roky a spokojenými strávníky osvědčené recepty na domácí chléb. Preferujeme použití žitného kvásku místo kvasnic. Je chutnější. Upečte se domácí voňavý a navíc lahodný žitný chléb. Třeba i chleba z domácí pekárny. Vyberte si jednu ze dvou variant, postupně klidně vyzkoušejte obě.
Recept na domácí kváskový chléb – varianta 1
• 280 g pšeničné hladké mouky
• 420 g žitného kvásku
• 210 g žitné mouky chlebové
• 1,5 lžíce soli
• 1 lžička kmínu
• 1 lžička drceného koriandru
• 300 ml vlažné vody
Recept na domácí chleba z kvásku – varianta 2
• 325 pšeničné chlebové mouky
• 25 g žitné chlebové mouky
• 175 g žitného kvásku
• 3 čajové lžičky soli
• 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
• 1-2 čajové lžičky kmínu
• slunečnicová semínka
• cca 170 ml vlažné vody, případně dle potřeby
Postup přípravy a pečení
Všechny suroviny vložte do domácí pekárny. Zvolte program hnětení a kynutí, trvá okolo 1,5 hodiny. Poté nechte těsto v pekárně dalších 4-6 hodin, podle toho, jak rychle kyne.
Když máte pečicí formu díky kynutí těsta už zaplněnou zhruba ze čtyř pětin, teprve tehdy zvolte samostatný program pečení. To zabere zhruba 60 minut. Zvolte barvu chleba – tmavou. Pro dobré propečení chleba je dobré přidat 10 minut navíc, celková doba pečení by tedy měla být 70 minut.
Postup je sepsaný pro pekárnu ETA 7149 DELICCA, u ostatních pekáren bude obdobný.
Pokud chléb pečete v troubě, nechte těsto nejprve při pokojové teplotě kynout 10 až 12 hodin.
Dobrou chuť!
Mlynáři z mlýna Dubecko, fotograf mariankabele.cz