Výražková žitná mouka se hodí na pečení chleba, perníků, pečiva a dalamánů, je vhodná na pečení ve velkém v profesionálních pekárnách a gastro provozech i pro domácí pekárny. Od roku 2020 také v BIO kvalitě.
Je vhodná na pečení ve velkém v profesionálních pekárnách a gastro provozech i pro domácí pekárny. Od roku 2020 také v BIO kvalitě.
Žito a žitná mouka je prastará potravina
Žito je prastará obilovina, typická pro oblast Evropy. V dnešní době je vytlačováno pšenicí. Žitné produkty jsou však nutričně výživnější.
Žitné klasy obsahují velký podíl minerálních látek. Žito má méně lepku než mouka pšeničná, proto se pro přípravu chleba standardně míchá s pšeničnou moukou v poměru 1:1, nebo v podílu 60 % žitné mouky na 40 % mouky pšeničné, případně jinak podle potřeby pekaře.
Pokud není míchání a hnětení těsta žádoucí, anebo má těsto řidší konzistenci, je snazší zvolit pečení ve formě. Žitnou výražkovou mouku doporučujeme před mísením těsta provzdušnit prosetím přes síto. Těsto pak lépe kyne.
Žitná mouka je tmavší než pšeničná. Standardně se nedělí na hladkou, polohrubou a hrubou, ale jen na klasickou chlebovou a výražkovou, celozrnnou, případně další produkty.
Ideální pro pečení chleba z kvásku
Žitná mouka udržuje vlhkost, díky ní je chléb šťavnatější i trvanlivější. Hlavně v případě pečení chleba z kvásku.
Plně přírodní mouka bez přísad
Mouka z mlýna Dubecko je čistě přírodní produktem, bez fortifikace zlepšujícími přípravky jako některé komerčně prodávané mouky a směsi na pečení. Standardní trvanlivost 4 měsíce.
Balení žitné mouky výražkové
Žitnou výražkovou mouku dodáváme v papírových pytlích 5, 10, 15 kg nebo v polypropylenových pytlích 50 kg, pro pekárny také volně loženou do cisterny.